Kuchenne eksperymenty

Data dodania: 09.06.2019 Autor: Dorota Waliszewska-Kot

 

Dzieci z Klubu Mali Odkrywcy z Przedszkola „Słonecznego” w Pleszewie uwielbiają eksperymentowanie. W pracowni chemicznej Pleszewskiej Dwójki kolejny raz poczuły się jak w prawdziwym laboratorium naukowym, gdzie przeprowadzały doświadczenia oparte na odczynnikach, które znajdują się w naszej kuchni. Używały wyłącznie tego, co dostępne-octu, sody, soku z cytryny, wywaru z kapusty, drożdży itp. Ogromnym wyzwaniem było dla dzieci doświadczenie zmiany barwy wskaźników w roztworach kwaśnych, obojętnych i zasadowych połączone z wypełnieniem karty pracy. Kolejnym zadaniem były samodzielnie wykonane preparaty mikroskopowe. Uzyskany Certyfikat Naukowca potwierdził wiedzę i ogromne umiejętności Małych Odkrywców. Dzięki wspólnemu eksperymentowaniu dzieci poznały nie tylko różne zjawiska, zachodzące w naszym otoczeniu , ale też kreatywnie spędziły czas. Organizując dzieciom wspólne eksperymentowanie zarażamy je pasją do nauki, której można doświadczać na wiele sposobów. Zajęcia innowacyjne z preorientacji zawodowej pod hasłem „Tajemnice naszej kuchni” zorganizowały dzieciom nauczyciel biologii z Pleszewskiej Dwójki oraz opiekun Klubu Mali Odkrywcy Dorota Waliszewska-Kot.

DODAJ INSPIRACJĘ

Masz ciekawy pomysł na inspirację dla innych odkrywców? Uzupełnij formularz i prześlij go do nas.

DODAJ INSPIRACJĘ