Scenariusze

Galaretki z owocami

Autor:

-

Słowa kluczowe:

enzymy,galaretka,owoce,żelatyna

Cel doświadczenia:

Kiedy do galaretki najlepiej dodawać świeże owoce? Dlaczego to ma znaczenie? Sprawdź!

Spis materiałów:

  1. galaretki owocowe w proszku
  2. gorąca woda
  3. duży dzbanek
  4. kubeczki lub inne naczynia na galaretki świeże owoce, np.: kiwi, banan, cytryna, ananas, pomarańcza, brzoskwinia
  5. owoce z puszki (w syropie), np.: kiwi, ananas, brzoskwinia

Etapy realizacji:

  1. W dzbanku przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możesz użyć nieco mniej wody niż podaje przepis, żeby galaretka szybciej stężała.
  2. Odstaw galaretkę w chłodne miejsce i poczekaj do momentu, gdy płyn będzie zimny.
  3. Owoce pokrój na małe kawałki i włóż do kubeczków. W jednym kubeczku powinien być jeden rodzaj owoców. To ważne, żeby nie mieszać różnych owoców w jednym kubeczku.
  4. Zalej owoce w kubeczkach zimną galaretką.
  5. Obserwuj przygotowane galaretki.
  6. W celu przyspieszenia tężenia galaretki, kubeczki możesz wstawić do miski z zimną wodą lub do lodówki.

ZRÓB TO INACZEJ

  • Wykonaj to samo doświadczenie z gotowanymi owocami. W tym celu owoce zanurz we wrzątku na kilkanaście minut.
  • Do przygotowania galaretki użyj wody, w której wcześniej gotowana była papryczka chili. Dalej postępuj tak samo, jak w podanej wersji doświadczenia. Porównaj wynik obu eksperymentów.
  • Użyj do doświadczenia również innych owoców oraz warzyw.

Pytania do doświadczenia:

  1. Jaki wpływ na tężenie galaretki mają poszczególne owoce?
  2. Co może być przyczyną obserwowanego efektu?
  3. Czy owoce z puszki mają takie samo działanie na galaretkę jak owoce świeże?

Opis zjawiska:

Interpretacje wyników:

Ciekawostki:

Data dodania: 05.09.2018 Autor: Administrator BEZPIECZEŃSTWO: Bezpieczne DZIEDZINA: Biologia,Chemia,Kulinaria POBIERZ PDF DRUKUJ Z PDF